Kreakatau is genoemd naar de nog actieve
vulkaan in de Stille Zuidzee: de Krakatau.

Kreakatau

vzw

Yoga & Creativiteit

Bijscholing tot docent kinderyoga 2019-2020

Vzw Kreakatau biedt een sterk verdiepende docentenopleiding “Yoga voor kinderen” aan, gebaseerd op haar bijna 40-jarige ervaring met kinderyoga. Deze opleiding wordt ondersteund door de Europese yoga-unie en de Belgische Yogafederatie voor Nederlandstaligen en wordt zowel in België als in Nederland gegeven door Leen Demeulenaere – auteur van het succesvolle en stoere Nelsons Yogaboek.

Yoga is voor mij de ‘bijsluiter’ van mijn leven” (Leen)

Leen Demeulenaere studeerde orthopedagogie en schilderkunst, en is moeder van 2 zonen en 3 pleegkinderen. Toen ze in 1980 haar eerste zoontje kreeg, beoefende ze al een tijd yoga en wilde ze dat graag doorgeven aan hem. Omdat er nog geen specifieke yoga voor kinderen bestond, en op vraag van vele anderen, besloot ze die dan maar zelf vorm te geven.

Ze volgde talrijke opleidingen op yogagebied, zoals de opleiding van Sonja Sumar for the Special Child en die aan de Yoga Academie van Aalst, met als belangrijkste afronding de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte, gevolgd door 2 jaar specialisatie chakrapsychologie.

Leen geeft al tientallen jaren les in yoga, chakra yoga, kinderyoga en bedacht yogavormen zoals crea-yoga, kleuter-ouderyoga, peuter-ouderyoga en familieyoga. Ze specialiseerde zich gaandeweg in het werken met kwetsbare groepen zoals kinderen (en ook volwassenen) met ADHD of kinderen die in de jeugdzorg terecht zijn gekomen.

Leen is de zotste yogalerares van België. Te veel op haar hoofd gestaan, zegt ze zelf. Al meer dan dertig jaar sleept ze alle leeftijden en organisaties mee in haar yogaverhalen, het liefst “de verren en de gedraaiden, de zachten en de gekraakten, de echten en de kleinen…”.

Het beeld dat de meeste mensen bij yoga voor ogen staat, is dat van een yogales voor volwassenen. Dit valt nauwelijks te vergelijken met yoga voor kinderen. Bij volwassenen zijn een zekere mate van rust en stilte van bij de aanvang verzekerd, terwijl bij kinderen het komen tot rust en aandacht vaak de eerste opdracht is. Bij kinderyoga is ook veel meer mogelijk dan alleen de houdingen, zonder dat je daarbij het wezen van yoga uit het oog hoeft te verliezen. Spelenderwijs passeren in de yoga voor kinderen de stappen van het achtvoudige pad van de yoga (zoals zo’n 2000 jaar geleden voor het eerst neergeschreven door Patanjali) de revue en worden de traditionele yogahoudingen gecombineerd met massage, spelletjes, tekenen... Zo komen we via de kinderyoga – op een niet-verbale manier – tot diepwerkende oplossingen die kunnen leiden tot betere leef-, leer- en thuissituaties 

De kinderen zijn op een plezierige manier met hun lichaam en geest bezig, los van enige competitiedrang. Het wegvallen van de druk om te presteren ervaren veel kinderen als een opluchting. Iedereen doet wat hij kan. “Niets moet, alles mag”, maar steeds met respect voor de ander. Zo is yoga geschikt voor alle kinderen. Daarbij is het belangrijk dat de oefeningen eenvoudig en aangenaam zijn, je vertrouwt op je eigen gevoel en ervaring. Ontdekken is het uitgangspunt, het resultaat staat niet bij voorbaat vast, maar je blijft altijd binnen de grenzen van hun eigen kunnen.

De bedoeling is dat je na deze bijscholing in staat bent kinderen te begeleiden met behulp van “technieken” vanuit de yoga – goed beseffend dat het gaat om het aanleren van een attitude, een instelling, veel meer dan een aantal technieken. De bijscholing is praktisch van opzet. De eigen ervaring en beleving spelen hierbij een belangrijke rol. De cursus is vooral gericht naar het verdiepen van je eigen yogabeleving op een speelse manier, zodat het kind in jou wordt gevoed en vertroeteld.

Je kan het verweven in je “volwassen” yoga, thuis met je baby, peuter, kinderen, om even in je lichaam en uit je hoofd te komen… of je kan er professioneel mee aan de slag om kleuter-, kinder- en jongerenyoga en crea-yoga mee op te starten in kleine groepjes, met jou als yogadocent(e) voor kinderen!

De bijscholing omvat theoretische aspecten, met bijv. aandacht voor yogaleefregels en lesopbouw, en de concrete uitwerking hiervan naar verschillende leeftijden en situaties, met het opzetten van een eigen yogales voor kinderen als eindwerk.

Inbegrepen:

Uitgebreide lesmap met veel creatieve extraatjes
Nelsons Yogaboek
Internationaal erkend certificaat Docent Yoga voor Kinderen.

Toelatingsvoorwaarden:

De opleiding is toegankelijk voor iedereen die op een ontspannen, yogagerichte manier met kinderen wil werken. Het is belangrijk dat je ervaring hebt in zowel het beoefenen van yoga als het werken met kinderen. Eventueel kunnen deelnemers met slechts beperkte yoga-ervaring best yogalessen volgen in parallel met de opleiding.

De erkende eenjarige kinderyogadocentopleiding:

Yoga = soepelheid, we bieden dus ook flexibele manieren om deze in principe eenjarige opleiding tot kinderyogadocent (KYD) te volgen:

 1. Om het diploma Kinderyogadocent te behalen, moet je minstens 4 modules (waaronder de Basismodule en de Afrondingsmodule) volgen, maar je kan ook alle 6 modules volgen voor een meer diepgaande bagage.
 2. De opleiding (eventueel met extra modules) volgen in de loop van één jaar (van eind september tot eind juni, zie verder voor de data)
 3. De Basismodule volgen en dan de rest van de modules over meerdere jaren spreiden

Specialisatiejaar voor bijzondere kinderen:

Wil je je na deze eenjarige opleiding tot kinderyogadocent verdiepen in het specifieke van kinderyoga voor kinderen met speciale noden (jeugdzorg, fysieke of psychische beperkingen e.a.), dan kan je je engageren voor een specialisatiejaar. Dat omvat:

 • de chakra-yogalessen op woensdagavond, waar we dieper ingaan op onze eigen energiehuishouding en zo ook inzicht krijgen in die van het kind met het “rugzakje”: het wordt een reis doorheen de 7 chakra's, met veel yogales, soms zacht, soms pittig… voor elk wat wils op zijn/haar niveau, met meditatie/meditatieve oefeningen, theorie en praktijk, klanken en mantra’s, samenspel, ontspanning, en oefeningen voor thuis.
  Data: 18/9, 2/10, 16/10, 6/11, 20/11, 4/12, 18/12, 15/1, 29/1, 12/2, 4/3, 18/3, 1/4, 22/4, 6/5 2019
  Prijs: € 350 voor het volledige werkjaar​
 • een stage van 1 jaar door mee te draaien in de yogalessen van Leen Demeulenaere, bijv. op de vaste yogaplek van Kreakatau in Leuven (waar ong. de helft van de kinderen vanuit het kwetsbare aanbod komt) of op andere plaatsen, in de yogakampjes enz.
 • een praktoets: een yogakampje van een week (25 kinderen, min. 2 met speciale noden, mogen ook assistenten zijn) helemaal organiseren: thema bedenken en praktisch uitwerken, assistenten zoeken, materiaal verzamelen...

 

Inschrijvingsprijs:

Ook voor de betaling van de inschrijvingsprijs zijn er diverse mogelijkheden:

 1. De gewone inschrijvingsprijs bedraagt € 1380 voor de 4 modules van de minimumopleiding, die kan worden aangevuld met 2 modules van elk € 345.
  Wie inschrijft voor 1 september 2019 geniet een korting van 10%, de basisprijs voor de opleiding bedraagt dan € 1242!
 2. Kies je voor 5 modules, dan krijg je een korting van 7,5% op de prijs van je hele opleiding (wordt dus € 1595) – en als je inschrijft voor 1 september 2019 stijgt de korting tot 17,5% en wordt de prijs € 1423!
 3. Kies je voor 6 modules, dan krijg je een korting van 15% op de prijs van je hele opleiding (wordt dus € 1759) – en als je inschrijft voor 1 september 2019 stijgt de korting tot 25% en wordt de prijs € 1552!
 4. Ervaringsgericht: je kan de KYD-opleiding volgen als lowbudget- of ruil-/ win-win student:
  - min. 17 jaar zijn
  - de 2-daagse Basismodule gevolgd hebben = basis
  - al de rest kan je stap voor stap ervaringsgericht oppikken:
  Bijv. 2 crea-yogakampjes (5 dagen) meedraaien (€ 35 per dag): € 35 x 5 = € 175 x 2 = € 350 = 1 extra module volgen
 5. Om de kostbare expertise van onze jonge assistenten te valorisen: alle assistenten die ong. 5 kampjes hebben meegedraaid, eerst als 11-12-13-14-jarige en vervolgens als hoofdassistent (17-18 jaar) krijgen 30% korting op de prijzen van de KYD-opleiding.
 6. De prijs van de apart gevolgde modules (telkens 2 dagen van in totaal 18 uur) is € 345

Welke weg je ook kiest, de basis wordt geboden door, zoals de naam reeds zegt, de Basismodule, die altijd eerst moet worden gevolgd om de rest van het traject te kunnen doorlopen.

De ruggengraat van de opleiding bestaat uit 6 x 2-daagse weekends, telkens op zaterdag en zondag van 11 tot 20 uur (de 3 x 6 uur op vrijdag van de vorige jaren worden sinds dit jaar gebundeld in 2 x 9 uur, 1 weekend), en 1 dag stage. Alle modules worden gegeven door Leen Demeulenaere, soms bijgestaan door een gespecialiseerde gastdocent.
Inschrijven doe je op onze Inschrijvingspagina, waarbij je de modules kiest voor de volledige opleiding (min. 4 modules, max. 6 modules incl. Basismodule en Afronding) of een greep daaruit.

Data van de modules (voor de inhoud van de verschillende modules, klik hierboven "Modules Bijscholing Kinderyogadocent"):
Basismodule: 28 en 29 september OF  26 en 27 oktober 2019
(De Basismodule vindt dus normaal plaats op 28/29 sept., maar omdat die zo belangrijk is en iedereen hem dus echt wel gevolgd moet hebben, zouden we deze module nogmaals geven op 26 en 27 oktober als voldoende mensen daar om vragen - dus in dat geval mailtje naar admin@kreakatau.be)

Baby-, peuter-, familieyoga: 30 november en 1 december 2019
Crea, doe-verhalen en muziek: 25 en 26 januari 2020
Yoga voor jongeren en acro-yoga: 15 en 16 februari 2020
Yoga op school en in de klas: 28 en 29 maart 2020
Afronding: 27 en 28 juni 2020