Kreakatau is genoemd naar de nog actieve
vulkaan in de Stille Zuidzee: de Krakatau.

Kreakatau

vzw

Yoga & Creativiteit

Team

Leen Demeulenaere

Leen studeerde orthopedagogie, is kunstenares en moeder van 5 kinderen (2 zonen en 3 pleegkinderen).      

Yoga is voor mij de ‘bijsluiter’ van mijn leven

Leen Demeulenaere studeerde orthopedagogie en schilderkunst, en is moeder van 2 zonen en 3 pleegkinderen. Toen ze in 1980 haar eerste zoontje kreeg, beoefende ze al een tijd yoga en wilde ze dat graag doorgeven aan hem. Omdat er nog geen specifieke yoga voor kinderen bestond, en op vraag van vele anderen, besloot ze die dan maar zelf vorm te geven.

Ze volgde talrijke opleidingen op yogagebied, zoals de opleiding van Sonja Sumar for the Special Child en die aan de Yoga Academie van Aalst, met als belangrijkste afronding de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte, gevolgd door 2 jaar specialisatie chakrapsychologie.

Leen geeft al tientallen jaren les in yoga, chakra yoga, kinderyoga en bedacht yogavormen zoals crea-yoga, kleuter-ouderyoga, peuter-ouderyoga en familieyoga. Ze specialiseerde zich gaandeweg in het werken met kwetsbare groepen zoals kinderen (en ook volwassenen) met ADHD of kinderen die in de jeugdzorg terecht zijn gekomen.

Leen is de zotste yogalerares van België. Te veel op haar hoofd gestaan, zegt ze zelf. Al meer dan dertig jaar sleept ze alle leeftijden en organisaties mee in haar yogaverhalen, het liefst “de verren en de gedraaiden, de zachten en de gekraakten, de echten en de kleinen…”.

 Auteur van Nelsons Yogaboek: Een doe-het samenboek met 24 yogaspelletjes. 

 

Anastasiia Tarasova

Mama van 2 dochters: Sofia (°2014) en Amelie (°2016)

Het Boerjatische boeddhisme en de lokale cultuur ten westen van het Baikalmeer, waar ik opgroeide, hebben mijn interesse voor Aziatische en Indische filosofie gewekt. Zo leerde ik yoga kennen.
Tijdens mijn eerste zwangerschap begon ik me hierin te verdiepen en ontdekte ik mijn voorliefde voor baby- en kinderyoga. Mijn kinderen zijn mijn grootste inspiratie en motivatie, ze zijn mijn guru’s. Werken met kinderen is intens en interessant, je kan er veel van leren.
Ik geef sinds mijn 18 jaar zwemlessen aan kinderen en volwassenen, en daarvoor heb ik professioneel gezwommen. Aan de universiteit heb ik reclame gestudeerd, waar ik mijn creativiteit verder heb kunnen ontplooien.
Ik volgde reeds verschillende yoga-cursussen en -opleidingsmomenten. Daarnaast hou ik ook enorm van klimmen en hiken, muziek maken en dansen, foto’s maken en knutselen, lekker vegan koken en voor de natuur zorgen.
Het belangrijkste is dat ik mijn passies kan delen met anderen: “Happiness is only real once shared”.

Ik voel me thuis in de natuur, waar ik in contact en in harmonie met mezelf ben. Leven is een avontuur, met zon en regen, met stilte en storm, waar alles één is.

Yoga chitta vritti nirodha (Patanjali yoga sutra 1.2)

 

Cin Sommerijns

Ik ben 38 jaar en mama van 3 schatten van kinderen (10 jaar, 9 jaar en  1 jaar). 
Als 10-jarig meisje volgde ik kinderyoga bij Leen,  Het niet-prestatiegerichtje, de verhaaltjes met visualisaties, de spelletjes en de warme aanpak spaken me aan. Het was mijn droom om hier later ook mee aan de slag te gaan en om ook aan mijn kindjes yoga te geven.  Jarenlang bleef ik yogalessen volgen en later volgde ik de opleiding tot kinderyogadocent.

Ook de basimodule Shernborne en Kindercoach volgde ik met veel plezier. Mijn yoga-opleiding begon ik in 2013 in Bilthoven, aan de Saswitha-school voor Yoga en Wijsbegeerte, waar ik tijdens mijn laatste zwangerschap, het specialisatiejaar 'zwangerschapsyoga' volgde. 

Ik houd naast yoga ook van lekker vegetarisch koken, reizen met het gezin, fietstochtjes maken en lekker tijd maken voor mijn kindjes. Ik heb 11 jaar lesgegeven, maar in 2014 koos ik ervoor om van mijn passie ook mijn beroep te maken. Nu sta ik in voor de yogalessen in het centrum en verzorg ik de wekelijke Saswitha yogalessen en de lessen zwangerschapsyoga.  Mijn lievelingshouding is de meeuw. 

 

Patricia Suykens 

 

Ik ben wereldmama van 4 prachtige adoptie- en 2 schattige pleegkinderen. Ik werk nu ruim 22 jaar als onderwijzeres in het buitengewoon onderwijs met kinderen die een bijzondere zorgvraag hebben. Dit doe ik nog steeds met hart en ziel. Rekening houdend met de moeilijkheden, maar ook met de talenten en kwaliteiten van elk kind, zoek ik naar creatieve middelen om kinderen te laten groeien tot wie ze willen zijn. Zo kwam ik yoga op mijn levenspad tegen. Samen met mijn gezin volgden we de kleuter-ouderyoga bij Kreakatau. Samen voelen, spelen, bewegen, ontladen, rust en relaxatie ervaren. Heerlijk toch! Dit moest ik in mijn klasje brengen! Voor de ene geeft dit een boost aan zijn zelfvertrouwen, voor de andere brengt dit innerlijke rust. Maar vooral een positief zelfbeeld ontwikkelen is één van de mooie gevolgen die ik zie, voel en ervaar.

Ik plande mijn eigen yogapad en volgde hatha yoga en chacra yoga. Na een tijdje besloot ik de opleiding tot kinderyogadocente te volgen bij Kreakatau, gegeven door Leen Demeulenaere. Daarnaast volgde ik ook Sherborne en de verdiepingscursus Sherborne Samenspel. Regelmatig volg ik een bijscholing die me versterken in mijn werk met kinderen en hun special needs. Momenteel geef ik Sherborne en kinderyoga in verschillende klasjes van het buitengewoon onderwijs. De kleuter-ouderyoga en familieyoga, geef ik hier bij Kreakatau. Af en toe geef ik een workshop of verzorg ik een crea-yogakampje. Want ook dat is mijn passie : genieten van licht, lucht, water en de aarde, natuurlijke creaties maken en samen zijn met mijn gezin, kinderen of vrienden.

 

Carole Royer

Ik ben 37 jaar en al een 7-tal jaren hatha yogadocente. Mijn opleiding heb ik bij Yoga Vedanta Aalst gevolgd. Zelf beoefen ik al 14 jaar yoga en heb ik zelf het belang van yoga kunnen ervaren. Het leven in deze tijd is vol van spanning en stress, van psychologische druk en nerveuze prikkelbaarheid. Yoga is een perfecte en praktische methode van integrale opvoeding, niet alleen van het lichaam, de geest en het intellect, maar ook van het innerlijke bewustzijn. Yoga is de kennis van juist te leven. De yogi die de kunst van juist te leven leerde, is gelukkig en evenwichtig en vredevol. Mijn lievelingshouding is Matyasana of Vishouding. 

Tina Verstraeten

Ik ben 57 jaar, moeder van 3 kinderen, 4 kleinkinderen. Ik houd van vegetarisch koken, verzorg eveneens tuinprojecten en werk met immigratievrouwen. Ik houd van gezellig samen zijn, dansen, kinderen, bergen, water, het kraken van de sneeuw onder mijn voeten, de sfeer van de eindontspanning. Ik geef chakra yoga, kinder yoga, hatha yoga en verzorg ook crea-yogastages. In de opleiding tot kinderyogadocent verzorg ik de module : Yoga op school. Mijn opleiding volgde ik bij André Van Lysbeth en ik volg nog steeds intensieve opleidingen bij het RYE-instituut (Research on Yoga in Education).

Mijn lievelingshouding is de oester. 

 

Marijke Schuerman 

Marijke heeft al vele jaren (+/- 25j) yoga achter de rug, ze volgde reeds verschillende yoga cursussen in binnen- en buitenland, ze volgde onder andere Hatha Yoga, Yin-Yang Yoga, Chakra Yoga en Vijnana yoga.

Uiteindelijk koos Marijke voor een opleiding Do-In yoga bij de Do-In school in Zoetermeer, Nederland, een vorm  van Yoga die gebaseerd is op de vijf elementenleer waarbij de nadruk ligt op strekkingen van de meridianen,  zelfmassage en ademhalingsoefeningen. Door regelmatig Do-In yoga te beoefenen activeer je het zelfhelend vermogen van je lichaam, Do-In yoga maakt je leniger en krachtiger en je geest wordt rustiger, je voelt je als het ware beter in je vel.

Marijke heeft ook een 3-jarige opleiding van Shiatsu achter de rug, ook wel drukpuntmassage genoemd, een massagetechniek waarbij met druk van handen (palmdruk), voeten,  duimen en vingers op bepaalde delen van het lichaam druk wordt uitgeoefend om zo de energiestroom terug in evenwicht te brengen. Door de helende aanrakingen gaat ook het stressniveau naar beneden en kan zelfheling plaatsvinden. Ze geeft Shiatsu bij haar thuis in Moorsel, Tervuren. De Do-In Yoga sluit nauw aan bij de Shiatsu en wordt ook wel eens meridiaanyoga genoemd.

Marijke heeft sinds kort haar Optiekzaak in Tervuren opgegeven om zich meer en meer met haar passies, waaronder Yoga en Shiatsu, te kunnen bezighouden. Ze is moeder van 1 zoon en grootmoeder van 2 schattige kleinzoontjes. Marijke houdt ervan haar lichaam gezond te houden door yoga en gezonde en vegetarische voeding, ze houdt ook van wandelen en fotograferen in de natuur.   

Mijn lievelingsoefeningen op dit moment zijn zijwaartse strekkingen omdat ik op die manier mijn energiestroom voel toenemen en ik er heel blij van word.

Quote: “Be yourself, everyone else is already taken”

 

Els Lagae 

Twaalf jaar geleden, zwanger van m'n oudste zoon, zocht ik een alternatief voor mijn luchtacrobatielessen. Zwangerschapsyoga bleek ideaal te zijn. Ik kon op een aangepaste manier blijven bewegen en me tegelijk voorbereiden op de bevalling. Ik was heel dankbaar voor de bewuste manier waarop ik mijn bevallingen heb kunnen ervaren en ben daarom yoga blijven doen.

Als apotheker heb ik natuurlijk al altijd een sterke interesse gehad in wat een mens gezond houdt. Van de gewone medicijnen, groeide mijn interesse naar meer natuurlijke medicijnen en van daar ook naar andere therapieën. Ik volgde Ayurvedaopleidingen aan de school voor Ayurveda in Gent. Daar volgde ik ook een aantal heel interessante yogaworkshops waardoor mijn interesse in yoga nog toenam. Toen ik via de lessen van Mukti Vissers de Viniyoga leerde
kennen en het deugddoende effect ervan ervaarde, voelde ik dat ik “mijn yogavorm” gevonden had en besloot ik een diepgaande opleiding te volgen aan de Vormingsschool Viniyoga onder leiding van Flor Stickens. Yoga is voor mij een prachtige tool om me vitaal en gezond te voelen en steeds meer “mezelf” te worden.

 
Sinta Van Dromme 
 

Ik ben Sinta. Ik geniet ervan om ‘het kind’ in mezelf naar boven te laten komen. Uit de kelder. En dat doe ik ook graag met anderen. Dan voel ik me vrij, los van alle beslommeringen en verantwoordelijkheden van het dagelijkse leven. Ik geef 20 jaar les in het basisonderwijs, in een rijkdom aan verschillende culturen, talen, sociale achtergronden. Ik werk voortdurend aan het creatief omgaan met kinderen van allerlei sociale lagen, elk met hun eigen problemen en uitdagingen zodat elk kind zich gehoord en gezien voelt om in een veilige omgeving het beste uit zichzelf te kunnen halen en ook zichzelf te kunnen zijn en blijven. Ik ben fiere mama van Raf (24), Fiona (21) en Hannah (18). Sinds een 10-tal jaar ben ik me gaan verdiepen in Mindfulness en yoga. Mindfulness en yoga beleven, geeft me een goed gevoel. Het brengt me rust en maakt me gelukkig. Het brengt inzicht in mezelf. En ik zie het als een uitdaging en voorrecht om dit ook aan kinderen, jongvolwassenen en volwassenen te laten beleven en ervaren. Ik ben lerares Engels, geschiedenis, economie en godsdienst voor het lager middelbaar onderwijs. Maar ik geef al 20 jaar les in de basisschool Klim-Op in Vilvoorde. Ik heb een opleiding tot talentenbouwer gevolgd. In 2017 heb ik de intensieve training ‘kinderyoga’ gevolgd bij Helen Purperhart. Datzelfde jaar ben ik gestart met de vijfjarige opleiding Viniyoga bij Flor Stickens waar ik nu mijn 3e jaar afrond. Tijdens de voorbije 2 schooljaren heb ik wekelijks yoga aan kinderen en aan volwassenen gegeven. Ik hou van ronddwalen in de bossen en velden, lekker werelds koken en eten, dansen, lezen, bewegen… Ik bouw graag bewust momenten in van niet-doen, maar zijn. 

Quote: We don’t mature through age, we mature in awereness.

footer_img